Verski turizam

Verski turizam i istorijski spomenici su veoma bitan i sigurno jedan od razloga zašto treba da posetite ovaj kraj.

Nezaobilazan je manastir Dubnica koji je izgrađen u 15.veku i poznat između ostalog i po tome što je poslednju zimu pred Veliku Seobu Srba u njemu proveo bezbedan Arsenije Čarnojević. Narodni istoričar i pripovedač je objašnjavao postojanje usamljenog, tajanstvenog manastira sa briljantno klesanim portalima, rozetama, prozorima i oltarskim nišama, koji su morali imati dugo trajanje i kraljevsko poreklo.

Manastir se nalazi u selu Božetići i IN hotel Zlatar organizuje za Vas izlet upravo do ovog manastira.

Manastir Janja nalazi se u selu Rutoši u opštini Nova Varoš, a na osnovu arhitekture i crkvenog mobilijara se pretpostavlja da je nastala sredinom ili krajem 15. veka. Za Svetu Janju se veruje da je bila jedna od tri sestre Svetog Save. U epskim pesmama o zadužbinama Nemanjića pominje se „Crkva Janja u Vlahu Starome“, a legende kazuju o čak devet lokacija u ovom delu Srbije, na kojima je navodno podignuta bogomolja, posvećena ovoj svetiteljki, zaštitnici stočara i hajduka.

Manastir se nalazi u selu Rutoši, na granici sa selima Seništa i Radoinja, na putu ka Beogradu.

Crkva brvnara u selu Radijevići, podignuta je 1808.godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Izgrađena je na strmom zemljištu crkva nalik na kuću, verovatno zato da bi se prikrila njena namena. Sve ikone u crkvi su jednakih dimenzija, slikane na crvenoj pozadini, sa predstavama Hrista, Bogorodice sa malim Hristom, arhanđela Mihaila, apostola Petra i Pavla i Sveti Đorđe ubija aždaju. U stilskom pogledu ove ikone pripadaju najlepšim ostvarenjima 17.veka.

Crkva u Štitkovu je podignuta 1867.godine na ruševinama manastira koji je podigao patrijarh Gavrilo Rašković, iz poznate kneževske porodice Rašković. Manastir je podignut 1655. godine, a porušen je 1813. godine od strane Turaka kada je starovlaški knez Maksim Rašković iz Štitkova prišao ustanicima i digao Stari Vlah na bunu.To je jednobrodna građevina sa dve bočne kapele i oltarskom apsidom. Nije živopisana. Ikonostas su radili majstori Debrani, a ikone su rad Lazovića iz Bijelog Polja. Crkva se nalazi neposredno uz reku Tisovicu. Zajedno sa tipskim kućama ovog kraja je pod zaštitom države i predstavlja deo etno sela od izuzetne vrednosti.

Manastir Kozme i Damjana se nalazi na Vodenoj poljani koja se smatra jednim od najlepših delova Zlatara, na 1440 metara nadmorske visine. Od vrha Golo brdo udaljen je svega 2 kilometara, a od Nove Varoši desetak. Okružen je gustim četinarskim šumama koje ga vešto skrivaju, a šetnja do njega praćena je očaravajućom prirodom. Obavezno uvrstite ovaj manastir u svoj plan posete kada se nađete u Novoj Varoši. Na izgradnji manastira radili su najbolji neimari ovog kraja i on je zamišljen kao bogomolja. U potpunosti je izgrađen od drveta i arhitektonski se ugleda na crkve raške graditeljske škole. U okviru manastirskog konaka nalazi se i konak u kom se ugošćvaju svi posetioci manastira.

Nova Varoš je uvek važila za mesto u kome lepo zajednički žive i pravoslavni i muslimanski vernici, pa su džamije neizostavni deo ovoga kraja. Skandar-pašina džamija u Novoj Varoši se nalazi u centru grada i izgrađena je od lomljenog kamena na temeljima stare džamije. Takođe se može videti i posetiti džamija Valide Sultana u Sjenici koja je monumentalna arhitektura sa velikom kupolom od drveta. U blizini Prijepolja je i naselje Hisardžik i u njemu džamija u kojoj se čuva Kuran star 4 veka.

Naravno, najviše pažnje privlači manastir Mileševa koji je jedan od najznačajnijih srpskih manastira u kome se nalazi freska Beli andjeo koja je proslavila ne samo manastir već i srpsko srednjevekovno slikarstvo.

Ukoliko želite možemo za vas organizovati vožnju do manastira Mileševa sa privatnim vodičem, rođenim novovarošaninom koji će vas tokom puta upoznati sa interesantnim činjenicama i pričama vezanim za Novu Varoš i sam manastir Mileševa. Vožnja je komfornim VW Tuareg vozilom, ne uključuje hranu i piće, a izlet traje 3-4sata. Cena izleta je po osobi 2.000rsd.

Radno vreme hotela: 0-24h
Radno vreme restorana: 8-23h
+381 65 609 4673
recepcija@hotelinzlatar.rs
Babića Brdo, Nova Varoš
NOVA VAROŠ WEATHER
2023 © IN Hotel Zlatar