Štitkovo

Podno Zlatara, prema Čemernici, nalazi se vrlo autentično selo Štitkovo koje odmah upišite u svoj plan putovanja.

Postoje indicije da je Štitkovo bio gradić u doba Nemanjića i legenda kaže da su se u radionicama kovali upravo štitovi za njihovu vojsku.

Selo je smešteno u uskoj dolini koju stvara reka Tisovica i njen izvor Vrelo koji je sa tri strane okruženo brdima. Vrelo izvire iz pećine, kanala koji se proteže 1km u dužinu. Središni deo sela zauzima crkva Svete Trojice, i datira još iz 1867.godine. Selo je interesantno po tome što su u njemu stolovali čuveni knezovi Raškovići. Smatra se da je patrijarh Gavrilo podigao crkvu.Sa leve strane crkve, nalazi se škola sagrađena 1887.godine. Sve sačuvane kuće, po čemu je Štitkovo najpoznatije tipično su starovlaške i potiču sa kraja 19.veka o čemu svedoči upisana godina gradnje na kućama. Najstarija kuća je u centru sela i građena je 1882. Godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je ovu jedinstvenu etno oazu stavio pod zaštitu države. 

Štitkovo je potpuno zamrznuto u vremenu. Kuće, sušare, štale, pomoćni objekti upravo su onakvi kakvi su bili pre 200godina. Kuće brvnare su pravljene od balvana dugih 12 metara koji nisu strugani već tesani sekirom i ima ih petnaestak. Pošto ljudi u njima i danas žive, morali su ih pokriti limom ili crepom tako da drveni krovovi nisu sačuvani. Štitkovo je specijalno autentično po tome što je i danas naseljeno i nije samo uređen prostor muzejskog karaktera.

Pre II svetskog rata Štitkovo je imalo biblioteku sa pet-šest hiljada knjiga, a danas se broj stanovnika sveo na oko 200, tako da škola ima tek sedam-osam učenika.

Odvojite jedan dan da vidite ovo autentično selo, a na putu do Štitkova svratite na Uvačko jezero I u manastir Dubnica. Ovo možete uraditi sami ili vam možemo organizovati vožnju sa vodičem, kolima VW Tuareg, po ceni od 2.000rsd po osobi.

Radno vreme hotela: 0-24h
Radno vreme restorana: 8-23h
+381 65 609 4673
recepcija@hotelinzlatar.rs
Babića Brdo, Nova Varoš
NOVA VAROŠ WEATHER
2023 © IN Hotel Zlatar