Zlatar

Zlatar je planina jugozapadne Srbije, smeštena na obodu Pešterske visoravni i između reka Lima, Mileševke, Bistrice i Uvca. Nalazi se na samo 4 kilometra od Nove Varoši i približno jednako je udaljena od Priboja (35 kilometara), Prijepolja (38 km) i Sjenice (31.5km). Najviši vrh ove planine je Golo brdo sa nadmorskom visinom od 1627 metara.

Zbog svoje blagorodne klime ( planina sa najvećim brojem sunčanih dana u Srbiji) preporučuje se pre svega za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti i arterijskog krvnog pritiska. Ovakva klima je veoma pogodna za planinsku vegetaciju, koju čine većim delom šume i pašnjaci. Boravak na ovoj planini možete iskoristiti za šetnju po divnim lišćarsko-četinarskim i smrčevim šumam, kao i šumama hrasta, breze, javora, bukve i graba. Takođe, za sve ljubitelje čajeva i lekovitog bilja, Zlatar je idealan za sakupljanje sporiša – poznatiji kao hajdučka trava, kantariona i kamilica. Upravo zbog velikog bogatstva flore, planina Zlatar je proglašena „vazdušnom banjom“.

Što se tiče faune, prisutne su sitne i krupne divljači, ali glavnu ulogu faune preuzima reliktna vrsta – beloglavi sup. Ne propustite krstarenje uvačkim jezerom odakle možete posmatrati stanište beloglavog supa i njegovo krstarenje zlatarskim nebom.

Turizam na planini Zlatar

Zlatar je veoma poznat po proizvodnji sjeničkog i zlatarskog sira, kao i po sve većem razvoju stočarstva. Razvijeno je planinarenje, lov na sitnu i krupnu divljač, ribolov (klen, smuđ, šaran), splavarenje, foto-turizam, sportsko-rekreativni (vožnja džipovima, krstarenja, vožnja kvadova, kajaka, bicikla, zip line i tako dalje) i izletnički turizam.

Radno vreme hotela: 0-24h
Radno vreme restorana: 8-23h
+381 65 609 4673
recepcija@hotelinzlatar.rs
Babića Brdo, Nova Varoš
NOVA VAROŠ WEATHER
2023 © IN Hotel Zlatar